PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA

PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA
Ayuh! Mari Merakyatkan Seni!

JANGAN LUPA KLIK JE!

Sunday, March 21, 2010

UJIAN TIKUS MAKMAL

UJIAN TIKUS MAKMAL
oleh Yusrika Bahar

Salam 1 Malaysia

Klise ke atau relevan?

Hmmm..dari Presint 4 menapak ke Presint 9. Ujian sungguh buatku. Samada mereka sedar atau tidak, aku sanggup demi tikus-tikus yang kusayang. Pementasan Teater Andai Ada Hari Esok : Malam Puisi & Lagu berakhir sudah. Bagi yang dinilai anda berjaya melengkapkan komponen kemahiran dalam Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda Tahap Gangsa. Ingat! Masih ada lagi tiga komponen yang perlu disiapkan untuk anda layak bergelar Remaja Perdana Rakan Muda dan mendapat Pingat Gangsa.

Berbicara mengenai Tikus-Tikus Makmal ini, mereka menggelarkan diri mereka Kaki.Teater.Muda.Putrajaya. Jelas, citarasa dan minat mereka dalam berteater dan beraksi diatas pentas amat meyakinkan. Namun harus diingat juga pelajaran harus diutamakan. Buktikan pada keluarga kalian yang anda mampu mengawal kedua-duanya. Cemerlang dan berjaya dalam pelajaran serta aktif berteater dan bergelar Remaja Perdana. Boleh bukan? Pandai-pandailah bahagikan masa..yang penting tuisyen dengan aku jangan lupa. Bukan apa wahai Tikus-Tikus Makmal sekelian, Abang juga perlu hidup dalam survival di Putrajaya ini.

Baiklah. Kita bercakap mengenai Pementasan pula. Teater Andai Ada Hari Esok sebenarnya sarat dengan mesej yang hendak disampaikan. Bermula dengan isu pekerjaan, kasih-sayang si anak yatim, remaja zaman siber, seterusnya hingga menjangkau isu kepimpinan,perkauman dan perpaduan. Sayangnya malam tadi hanya dihadiri oleh keluarga, rakan-rakan terdekat dan segelintir pengunjung seni. Jika lagi ramai yang hadir..hmm pasti mesejnya sampai. Namun apa yang harus dipelajari malam tadi adalah Tikus-Tikus Makmal ini melepasi ujian asas kelayakan. Diharap anda terus bersama Profesor Gila ini dan kita sama-sama naikkan nama Putrajaya dalam bidang Seni Teater. Namun sekali lagi kemanakah anda selepas ini. Esok?

Dari sudut teknikal dan penguasaan pentas, masih banyak lagi yang harus dipelajari dan diambil kira. Namun sebagai penulis skrip, pengarah, penilai dan mentor ARP terpaksalah dipejam sebelah mata kerana anda semua masih dikira Pucuk Pisang Muda yang baru belajar berfotosintesis. Namun selepas ini anda sendiri tahu apa itu komitmen, kesungguhan dan kerjasama.

Nak menulis panjang lagi sebenarnya, tapi masih ada tugasan yang perlu diselesaikan. Nanti sambung dan aku akan upload gambar..

Jumpa lagi..

3.40am, 22 Mac 2010
Presint 9B, Putrajaya.

No comments:

Post a Comment