PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA

PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA
Ayuh! Mari Merakyatkan Seni!

JANGAN LUPA KLIK JE!

Wednesday, April 13, 2011

LUAHAN RASA & JIWA

LUAHAN RASA & JIWA
oleh Yusrika Bahar


ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.

Apa khabar? Lama tak menulis panjang kan? Sekarang ini juga aku masih berkira-kira samada jari-jemariku ini mampu dan mahu menaip panjang-panjang. Cerita segala luar dan dalam aku. Buka pekong didada dan biar semua orang baca betapa bodohnya aku menjual maruah sacara maya disini.

Haaaa..(aku ketawa sebenarnya). Semakin hari sekitaranku makin sibuk. Beban tugas yang tak kunjung padam disulam dengan tanggungjawab yang terus memberat. Boleh aku membelakanginya? Sudah tentu boleh! Namun apa nikmatnya jika aku berpaling menjauh? Rasa? Jiwa? Asa aku? Luahan yang selalu ku lagukan? Kenyataan yang selalu disalahertikan. Ada orang kata sudah-sudahlah tu kejar apa yang kau usahakan. Nanti bila parah, kau akan tidak terkata-kata lagi.

Senyum dengan ungkapan sebegitu. Tidak kurang yang memandang sinis bila kasihku tidak hanya kutumpahkan pada keluarga sahaja. Malah pada sesiapa yang mahu merasa jiwaku. Aku sayang tanpa ada had sempadan walau bukan sedarah daging seurat nadi seleluhur waris. Ah persetan pada yang mengjengkelkan. Sampai bila harus hidup dengan tulah onar orang. Ramai yang bilang ini adalah ruang untuk kongsi segala. Namun jika semua mahu dikongsi maka apa yang tinggal bagiku? Kerahsiaan apa yang belum dibuka lagi jika semua pintu kuncinya disini?

Sebenarnya jika bicara tentang kemahuan, permintaan dan kepenatan, tiada satu pun bahasa yang pasti untuk menerangkan semuanya bahawa aku punya macam-macam kemahuan, permintaan dan kepenatan. Aku butuh bantuan, aku sempit kesenangan dek kegilaan pada kecintaan yang segelintir sahaja yang menjayakannya. Subjektif? Atau terlalu Absurd?

Jawapan pada aku : Entah! Aku sendiri tidak tahu teori apa yang digunakan dan teknik apa yang dilestarikan. Pokoknya tidak tepat pada 1 ungkapan saja. Setiap orang punya dimensi berbeza dalam penafsirannya. Sebab itu adakala aku tidak berpegang pada 1 jawapan pasti bila ditanya sebab perspektif manusia berbeza mengikut peringkat umur, ekonomi, sosialisasi dan keberadaannya.

Ah! Senang bangat menentukan halatuju hidup jika ia semudah bicara. Rancang, jalan dan lihat impak. Pasti semuanya bagus-bagus sahaja kan. Namun apalah daya aku jika kudrat tidak setanding mimpi. Jika ada yang disukai juga hanya sekadar dimata tapi tidak dihati. Bibir kata ya tapi jiwa belum pasti.

Bungkam..

Mungkin entri ini lebih pada syok sendiri untuk dimengerti. Apa yang aku perlu peduli, bila ramai mengatakan blog ini lebih kepada personal berbanding bisnes. Setiap orang kan aku bilang tadi bahawa punya cara melihat yang tersendiri. Maka aku pulangkan juga pada kalian untuk membacanya hati aku tika ini (jika anda pandai menekanya melalui entri ini). Tiada maksud apa-apa baik yang zahir mahupun tersirat. Taipan kali ini hanya cacamarba untuk aku menulis apa sahaja yang terlintas di benakku.

Pusing? Pening?

Tenang. Sebab aku sendiri sedang cuba mengkhayalkan diri dengan bait-bait kata pemuisi yang puitis campur lagu yang enak menjengah halwa telinga.

Jumpa lagi dan maaf kali ini ya.



p/s : Masih rindu 'dia'
Pagi tadi ke SBP Sek Men Sultan Alam Shah (SAS) bertanding Teater Mini Sketsa Kerjaya.
Mana silapnya, 2 naskah skrip aku hasilkan dan dua-dua tidak dipentaskan.
Salah aku tidak menjiwai temanya hingga ditolak dan dirombak. Seperti ternoda bukan?
Kemudian sekali lagi aku terpaksa menerima kekalahan.
Bila yang tidak wajar dinobat pemenang.
Bila yang layak dinafikan haknya.
Aku sedih-geram-marah-kecewa-rindu 'dia'-pasrah!

No comments:

Post a Comment