PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA

PROJEK LORONG SENI 1 SUARA 1MALAYSIA
Ayuh! Mari Merakyatkan Seni!

JANGAN LUPA KLIK JE!

Wednesday, June 22, 2011

TRANFORMERS@LORONG SENI

TRANFORMASI atau TRANSFORMERS ?
oleh Yusrika Bahar

Salam 1 Belia 1 Malaysia

TRANSFORMASILorong Seni @ Y-AVENUEBahagian Pembangunan Rakan Muda membawakan anda....Y-AVENUE !!!

Parayaan Sambutan Hari Belia Negara 2011 telah melabuhkan tirainya.
Kemeriahannya serta kehadiran para pengunjung memberi impak besar sehingga melebihi sasaran dan lebih SEJUTA BELIA berhimpun untuk sama-sama meraikannya.

Jumlah keseluruhan hampir 1.5juta Belia hadir samada menyertai, bertugas, atau sekadar mengisi masalapang dan melawat.

Lorong Seni tidak ketinggalan memberikan ruang pada anda untuk berkarya lewat Lagu, Puisi, Lakonan, Tarian, Nyanyian, Produk Grafik, Lukisan Tangan, Filem, Produk Seni Halus, Instrumen muzik dan bunyi malah ada juga dari pihak luar dari negara jiran turut bersama Lorong Seni, In-Action & Morning Smile!
“ Belia Pemangkin Transformasi”
Itu tema Hari Belia Negara 2011.
Maka pada kali ini Dataran Remaja telah melakukan Transformasi dengan menukar namanya ke Y-Avenue Rakan Muda dan kembali dengan semangat tema HBN itu, untuk pertengahan tahun kedua ini.

Maka siapakah yang akan meneruskannya dan bertindak untuk mengubahnya?
Anda, wahai Belia bukankah? Jadi anda digelar apa jika menyambut baik dan menjadi pemangkinnya?

Pengubah atau lebih Gen-Y nya : Transformers!

Jika anda tidak tahu kemana dan mahu mengisi masa lapang serta belum pernah ke LORONG SENI, lakukan serta buktikan sekarang untuk satu TRANSFORMASI, maka TRANSFORM sekarang, dan jadilah TRANSFORMERS!

Kelab Budak-Budak Band Malaya , Earthagain Sdn Bhd, YOUTH, Help Our Penyu (HOPE), Akademi Tatih Seni Malaysia, SMK Presint 11(1), Mr.CK Magician, Santai.TV, KOSMO, Izan Ali & Estetica, By Heart Clan, FRINJAN dan ramai lagi pernah terlibat sebagai Rakan Bersama, dan kami masih menunggu jawapan anda kali ini.

Begitu juga dengan pihak Dakode.com yang telah berbelanja Puluhan Ribu Ringgit Malaysia untuk kemajuan Lorong Seni sebagai Gerbang Seni Budaya pada remaja dan Rakan Muda melalui penajaan Dakode Microsite, pada yang menadi ahli komuniti Dakode Music Arts & Entertainment dan ianya PERCUMA (dari nilai asal yang bernilai RM 10,000!). Mari kita sama-sama tunggu dan lihat hasilnya serta impak dimasa akan datang.. Apa jadi...hmmm...

Tidak dilupa pihak Toy Rebels yang menyumbang hadiah cenderahati berupa Pedang Replika Lords Of The Rings yang bernilai RM 10,000.00 kepada YB Dato' Devamany Timbalan Menteri di JPM selaku VIP Lorong Seni.

Terima-kasih kepada pihak Earthagain Sdn Bhd juga yang menyumbang 'Tong Sampah Recycle' bagi Pendidikan Alam Sekitar yang bernilai RM 2,000.00 serta kesudian mereka selepas itu membuka booth setiap kali Lorong Seni.

Selain itu setinggi-tinggi penghargaan kepada Encik Irwan Rizal : Presiden YOUTH WPKL yang tidak jemu-jemu membantu dan menghulurkan sumbangan pada KTMP'ers bermula tahun lepas lagi dan nilainya hingga kini mencecah ratusan ribu RM. kerana Lorong Seni & KTMP bersiaran setiap bulan minggu ketiga.
" Saya sayang KTMP dan budak-budak teater ni, semangat mereka bagus dan tak semua orang ada kualiti sebegini. Jaga mereka dan jangan biar terlepas..didik lagi kaw2..ini Aset tau!" tegasnya pada saya 1 masa dulu.


Itu belum individu atau kumpulan yang menaja itu-ini dan sumbangan peribadi yang nilainya juga tidak dapat dinyatakan hingga hari ini untuk kegunaan Kaki Teater Muda Putrajaya yang kini berdiri secara sah dengan nama Kelab Belia Tenaga Putrajaya melalui R.O.YSecara jujurnya jika anda mengharapkkan wang besar, elaun berbaloi-baloi, token duit minyak berates-ratus, maka bukan kami jawapannya. Jika anda mengharapkan kami mengeluarkan wang beribu-ribu ringgit untuk menyediakan dan membayar keperluan anda, maka anda silap lagi.

MISI & ISO kami?
Semangat Kesukarelaan & Kemasyarakatan, Sumbangan Ikhlas & Bantuan atas Dasar Seni dapat dipupuk & dicapai!

AYUH DATANG KE LORONG SENI - MARI MERAKYATKAN SENI!!!

INI INFONYA WAHAI TRANSFORMERS!

PROGRAM
Y-AVENUE RAKAN MUDA!

PENGISIAN
Lorong Seni Putrajaya – Seni ke Putra

TARIKH
25 JUN 2011

MASA
10.00am – 11.00pm

LOKASI
Menara KBS, Persiaran Perdana, Presint 4, Putrajaya.

KERJASAMA
KELAB BELIA TENAGA PUTRAJAYA : PPBM 7161 / 11
KELAB BUDAK-BUDAK BAND MALAYAEYOI ADAM PROFESSIONAL MAKE-UP ARTISTGEOMATICA COLLEGETOY REBELSYOUTH


TRANFORMERS @ Lorong Seni Putrajaya
@ Y-AVENUE RAKAN MUDA

Y-AVENUE RAKAN MUDATRANSFORMERS kali ini membawa maksud perubahan dan kesediaan untuk berubah. Kedengaran agak klise, namun ianya mengambil unjuran inspirasi / mesej kehadiran tayangan Filem Transformers 3 yang akan menjengah pawagam diseluruh dunia Jun ini.Relevansi Tema Hari Belia Negara 2011 tahun ini adalah “ BELIA PEMANGKIN TRANSFORMASI ”dan semangat itu berterusan hingga kini. Oleh itu pengisian
Y-AVENUE RAKAN MUDA & Lorong Seni kali ini adalah berkaitan dengan perkataan tersebut dan membawa kepada 1 perubahan yang positif untuk para remaja dan belia.


Sekiranya anda / individu / kumpulan tidak pernah membuat performasi di Lorong Seni atau mempersembahkan karya anda, maka kali ini adalah ruang dan platform untuk anda. Maka anda kena berubah.

Jika sebelum ini anda / individu / kumpulan pernah membuat performasi, kali ini akan lebih baik dan meyakinkan. Semakin baik.

Jika anda / kumpulan / individu tidak pernah menyertai Lorong Seni, maka kali ini adalah ruang anda untuk turut serta terlibat didalam pengisian atau Slot yang disediakan.


KONSEP / PRINSIP : TIDAK MENERIMA BAYARAN & TIDAK MEMBERI BAYARAN


Penerangan :

Golongan seni juga tahu akan elemen kesukarelaan. Didalam persembahan karya, berkongsi dengan masyarakat, melakukan pengorbanan besar, Lorong Seni menjadi platform mengasah bakat dan nilai keyakinan dalam persembahan pentas. Memberikan ruang dan peluang kepada golongan muda untuk berinteraksi dan sebagai contoh ; KTMP’ers terdiri daripada pelajar yang masih bersekolah dan memerlukan pendedahan, mendapatkan sokongan samada dari sudut motivasi, tips dan ilmu daripada golongan ‘indie’ atau ‘mainstream’dan aktivis Seni.

Hadir ke Lorong Seni atas dasar sukarela dan tidak dibayar penuh.
Cukup sekadar token minyak, pengangkutan dan makan minum(jika ada)

Hanya sehari , ayuh ke Menara KBS, Persiaran Perdana, Precint 4, Putrajaya.

Kongsi Pengalaman, Kecintaan anda, Motivasi, Penggalakkan, Sokongan Moral,
Perkongsian Maklumat, Ilmu, Kemahiran & Disiplin Kepakaran serta
Tunjukkan Semangat keprihatinan anda untuk berubah dan menyokong kami atas nama seni!?

No comments:

Post a Comment